Antena 3 CNN Economic Românii care pot primi de la stat până la 12.000 de lei. Trebuie doar să depună o cerere

Românii care pot primi de la stat până la 12.000 de lei. Trebuie doar să depună o cerere

Mulți români pot primi până la 12.000 de lei de la stat, dar puțini dintre ei știu acest lucru.

de Redacția Antena 3 CNN    |    07 Mai 2024   •   12:00

Criza majoră de forță de muncă determină Guvernul să ia alţi bani de la buget. Astfel, pentru a-i stimula pe tineri să se angajeze, Ministerul Muncii oferă o serie de prime.

Spre exemplu, tinerii care îşi vor schimba oraşul pentru un job vor primi peste 12 mii de lei. Pentru asta trebuie însă să rămână cel puţin un an la acel loc de muncă, pentru a primi suma completă.

Iar absolvenţii care au şomaj şi îşi găsesc de muncă primesc un bonus de aproape două mii de lei.

Tinerii șomeri care nu primesc indemnizație pot obține de la stat 1.000 lei dacă își găsesc de muncă și dacă rămân cel puțin trei luni la acel job, iar absolvenții care își găsesc de lucru în maximum 60 de zile de la absolvire pot primi aproape 1.800 lei. Vor primi jumătate la momentul angajării, iar restul de bani după 12 luni.

Guvernul mai pune la bătaie și o primă de încadrare de 55 lei/zi, timp de un an, pentru cei găsesc de muncă la minimum 15 km de casă.

Există şi o primă de relocare, de 900 de lei pe lună, în cazul în care jobul se află la o distanță mai mare de 50 de km de casă.

Iar tinerii care îşi schimbă domiciliul obţin şi mai mulţi bani.

”Prima de instalare este în cuantum de 12.500 de lei pentru persoanele care își găsesc un loc de muncă la o distanță mai mare de 50km și își schimbă domiciliul”, a explicat Corina Scarlat, purtător de cuvând ANOFM, la Antena 3 CNN.

Cei care vor să beneficieze de prime trebuie să fie în evidențele ANOFM şi să depună o cerere în acest sens.

”Acordăm o atenție deosebită încadrării în muncă tine a tinerilor și în special a tinerilor NEETs, adică persoanele care sunt sub 30 de ani și nu sunt, nu merg la serviciu, nu merg la școală sau nu urmează cursuri de formare profesională”, a mai spus Corina Scarlat. 

România are cea mai mare proporție din Uniunea Europeană a tinerilor cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani, care nici nu au un loc de muncă, nici nu urmează o formă de învățământ.  

Câți bani primesc de la stat tinerii care se angajează

  • Prima de activare tinerii șomeri neindemnizați - 1.000 lei
  • Prima de inserție pentru absolvenți - 1.794 de lei (jumătate din primă la angajare, jumătate după 12 luni)

Primele de mobilitate

  • de încadrare - maximum 55 lei/zi, timp de 12 luni, pentru tinerii care se încadrează în muncă la o distanță mai mare de 15 km de domiciliu;
  • de instalare -12.500 lei pentru tinerii care își schimbă domiciliul pentru că și-au găsit un loc de muncă la o distanță mai mare de 50 km de domiciliu;
  • de relocare - 900 lei/lună, timp de 36 luni (loc de muncă la o distanță mai mare de 50 km de domiciliu)
×
Subiecte în articol: prima relocare prima inserție
Parteneri
Şeful Băncii Naţionale, avertisment pentru Guvern
x close